Kurban bayramı yaklaşmışken Terhan Besi Çiftliği kırmızı et ve kurbanlıklarla ilgili bilgi veriyor. İşletmemiz kesilen kurbandan alınan parçalarla nerede ne yapılacağı konusunda bilgi birikimlerini sizlerle paylaşıyor. Sizde yediğimiz etin hayvanın hangi bölümünden elde edildiğini ve hangi şekillerde pişirmenin onun lezzetini arttıracağını öğrenmek istemez misiniz?

Terhan Besi Çiftliği yıllardan beri süre gelen bilgi birikimini bu yazımızda sizler ile paylaşıyor. İşletmemiz protein kaynağı olan et, beslenme kaynaklarımızın temel yapı taşlarından biri olduğunu ve bu nedenle çok faydalı olduğunu belirtiyor. Ankara kurbanlık satışı Bu konuda uzmanlar da işletmemiz ile aynı fikirdedir ve vücut sağlığı açısından oldukça faydalı olan kırmızı et ızgara, yemeklik, köftelik, lahmacunluk ve sotelik olarak birden farklı şekilde servis edilebilir. Türk mutfağında binlerce etli yemek çeşidi bulunmaktadır, Terhan Besi Çiftliği hangi yemekte etin neresi kullanılacağını en ince ayrıntısına kadar bu yazımızla sizinle paylaşıyor. İşletmemiz lezzetli yemekler için şimdi sizlerle dana eti kısımları ve pişirme önerilerini detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor.

 

Terhan Besi Çiftliği bilgi birikimiyle dana et bölümleri

Ankara kurbanlık satışı Türk mutfağı oldukça zengin olduğu için vatandaşlarımız hangi yemekte etin neresi kullanılacağına karar vermekte güçlük çekmektedir. İşletmemizde kurbanlıklarımız kesilip pay edildikten sonra misafirlerimize en ince ayrıntısına kadar dana et bölümlerini anlatmaktayız. Ancak bunu öğrenebilmek için sadece işletmemize gelmenize gerek kalmadı. Ankara kurbanlık satışı Biz sizlere hizmet edebilmek için dana et bölümlerini hakkında birikimlerimizi evinize, cep telefonunuza ve hatta bilgisayarınıza kadar getiriyoruz. Şimdi kurban bayramında sofralarımızı süsleyecek olan dana et bölümleri konusunda ızgara ve barbekülük kırmızı et, hayvanın neresinden çıkar, ızgaraya hangi et daha uygundur birlikte inceleyelim.

Bonfile: Dananın sırt ve arka kısmında bulunur. Bu et dananın sağ ve sol olmak üzere her iki yanında birer adet bulunuyorken kas ve dokulardan oluşur. Toplam ağırlığı 1,5 – 2,5 kilogram arasında değişmektedir. Hayvanın arka kısmında bulunması ve aktif çalışan bir kas dokusu olduğu için içerisinde yağ bulundurmaz.
Kontrfile: Bonfileye göre biraz daha sıkı yapıda ve serttir. Yağsız, kemiksiz bifteklik parçadır. Kalın, orta kalın veya ince olarak dilimlenmektedir. Kalın dilimlendiğinde marinasyon yapılarak yumuşatılmalı, sonrasında ızgarada pişirilmelidir. Orta kalınlıkta dilimlendiğinde ise soslu biftek yemekleri için uygun olacaktır.
T-Bone: Dananın sırt bölümünde, bonfile ve kontrfilenin arasında bulunan kemikli parçasıdır. Bonfile ve kontrfile ile birlikteyken fileto olarak adlandırılırken t-bone olabilmesi için; sırt kısımlarındaki kapağın 2-3 cm kadarının yağlı olması gerekmektedir. Kesimden sonra kurutma dolaplarında 3 hafta ve üzeri sürede dinlendirilerek bekletilir. Dinlendirilme sürecinden sonra ızgara ya da döküm tavada yüksek ısıda pişirilmeye uygun olacaktır.
Antrikot: Dananın sırt bölgesinde bulunur, bifteğin birinci kalite formudur. Yağlı ve yumuşak bir et olduğu için ızgara yapılması daha uygun olacaktır.
Pirzola: Dananın sırt kısmından çıkarılır. Yağlı bir kısımdır ve yağlar damar şeklinde etin içine işlemiş haldedir. En çok tercih edilme sebebi yağlı olmasıdır. Antrikotun parçasının çıktığı kısımdır. Antrikot kısmının kemiklerinin düzgün bir şekilde kesilmesiyle pirzola denilen kısım oluşmaktadır. Kalın dilimler halinde dilimlenerek pişirilmesi önerilmektedir. Kemikli ya da kemiksiz halde hazırlanabilir. Izgarada pişmeye uygun olacaktır.
Biftek: Dananın diz ekleminin üst kısmında yer almaktadır. But kısmından çıkarılır, etin yağ ve sinir içermez bu yüzden en kıymetli bölümlerinden birisidir. Arka diz ekleminin üzerinde kalan bölümden de çıkarılabilir.
Kuyruk Sokumu: Beşli but kısmının kuyruğa yakın bölümüdür. Dilimlenerek ızgarada pişirilmesi uygundur. Kuşbaşı şeklinde doğranarak yağda pişirme yöntemi de uygulanabilmektedir.
Gerdan: Boyun altındaki kemikli veya kemiksiz kısımdır. İri parçalar halinde dilimlendikten sonra haşlama yapılmak üzere kullanıma uygundur. Az, orta ve yağlı olmak üzere kıyma çeşitleri, dana sote ve tas kebabı bu bölgeden hazırlanmaktadır.
Pançeta: Göğüsün üst ön kısmında bulunan kemikli kısımdır. Orta yağlı kıyma için de uygun olacaktır. Bu kısma haşlama yöntemi uygulanmaktadır.
Döş: Pançeta ile aynı denebilir. Orta yağlı kıyma için de uygun olacaktır. Bu kısma haşlama yöntemi uygulanmaktadır. Boşluk ya da döşte hem eti kemiğe bağlayan bağ dokunun fazla olması hem de yağlı olması neticesinde etin lezzetini artırmaktadır.
Yumurta: Beşli but kısmının ortada kalan parçasıdır. But kısmından kalçaya kadar uzanan ve yumurta şeklini alan kısımdır. Kavurma yapılmasının yanı sıra sote olarak pişirilebilir, hemen hemen tüm et yemeklerinde kullanılabildiği için çok kıymetlidir.
Nuar: Beşli but kısmının en yumuşak parçasıdır. But kısmının bacaktan karna doğru olan bölümünü içeren kısımdır. Yağ ve sinir içermediği için rosto yapımında kullanılan et bu bölümden elde edilmektedir. Sebzelerle birlikte haşlama yapılmaya uygundur.

Kontrnuar: But bölgesinden elde edilmekte, nuarın alt kısmında yer almaktadır. Daha kısa sürede piştiği için, sosla pişirilecek olan biftek bu bölümden kullanılmaktadır.
Kol incik: Buttan dize kadar uzanan ve az et bulunan kısımdır. Genellikle haşlama yöntemi ile pişirilmektedir. Dana incik, özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketimi artan, sebzelerle birlikte pişirilen ve kemik iliğinin içeriği ile şifa için de tercih edilen bölümdür. İlik, yemeğin sosunu da daha lezzetli ve kıvamlı hale getirmektedir. İnciğin üst bölümünde devam eden etli kol kısmı fırında pişirilmek için uygundur.
Tranç: Kuyruk sokumu ile nuar arasında kalan yumuşak kısımdır. Kuşbaşı, sote ve salçalı biftek hazırlamak üzere kullanılmaktadır.

 

Author

terhanbesi

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir